İran polisi, bir dizi seri cinayet davası üzerinde çalışırken karşılaşacakları manzara karşısında adeta şok olacaktır. İran’ın Kazvin şehrinde birbirine benzeyen kadın cinayetlerini araştırmaya başlayan yetkililer, cinayetlerin bir seri katil tarafından işlendiği yönünde şüpheler duymaya başladı. Bu şüphelerinde haklı olsalar da zanlıyı yakaladıklarında bir şok daha yaşayacaklardı. Zanlı olarak 32 yaşında ki Mahin Qadiri‘yi tutuklandıklarında İran tarihinin ilk kadın seri katiliyle karşı karşıya kalmışlardı. Bu durum hem yetkililer için hem de İran tarihi için bir ilkti.

KÜNYE
Doğum adı: Mahin Qadiri
Lakap: The Agatha Christie Serial Killer (Agatha Christie Seri Katili)
Sınıflandırma: Seri katil
Karakteristiği: Boğarak öldürme – Hırsızlık
Kurbanların Sayısı: 5’i kadın olmak üzere en az 6 kişiyi öldürdü
Doğum Tarihi: 1977
Cinayetlerin Tarihi: Şubat 2008 – Mayıs 2009
Tutuklanma Tarihi: 19 Mayıs 2009
Kurban Profili: Orta yaş ve üzeri kadınlar
Cinayet Yöntemi: Boğma
Yer: İran’ın Kazvin Şehri
Durum: 20 Aralık 2010’da asılarak idam edildi.
Agatha Christie’den İlham Alıyor
Şubat 2008 ile Mayıs 2009 tarihleri arasında 5 yaşlı kadının cinayetinden şüpheli olarak tutuklanan Mahin Qadiri‘nin aslında en az 6 kişiyi öldürdüğü anlaşılacaktı. İranlı yetkililer kadın seri katilin aynı zamanda İngiliz yazar Agatha Christie‘nin suç romanlarından ilham aldığını açıklamışlardır.
Kazvin savcısı Muhammed Baqer Olfat, İranlı gazetecilere yaptığı açıklamada “Mahin’in cinayetlerini işlerken ve sonrasında yakalanmamak için Agatha Christie‘nin suç romanlarından faydalandığını itiraf ettiğini” söyledi.
Mahin’in hangi Agatha Christie romanlarından ilham aldığı henüz belirlenememiş olsa da yazarın kitaplarının çoğunda kurbanlarını etkisiz hale getirebilmek için uyuşturucu kullanıldığı bilinmektedir. Bununla birlikte 1976’da ölen İngiliz yazarın İranlılar tarafından çok sevildiği ve birkaç kez İran’ı ziyaret ettiği biliniyor. Hatta hikayelerinden biri için İran’ın Şiraz şehrini seçtiği biliniyor. Kitabın ismini ise “Şiraz’daki Ev” olarak belirlemişti.

Kurbanlarını Öldürme Şekli
Mahin, kurbanlarını genellikle orta yaşın üzerinde ki kadınlar olarak seçiyordu. Onları namaz kılmak için geldikleri camilerden buluyordu. Camide namaz kılan kadınlarla dostluk kuran Mahin, onları bir şekilde ikna ederek aracına bindiriyor ve öldürüyordu.
Yetkililer, Mahin’in cinayetlerine ilk başlangıç nedeninin oldukça fazla borucunun olmasından dolayı hırsızlık amacıyla işlediklerini iddia etmektedir. Mahin sadece öldürmüyor aynı zamanda hırsızlık da yapıyordu. Şubat 2008’den beri aynı şekilde öldürülen 4 kadın kurban için incelemeler yapan yetkililer sonunda Mahin’i tutuklamışlardı. Bu tutuklamanın ardından 5’i kadın olmak üzere en az 6 kişiyi öldürdüğü ortaya çıkmıştır.
Mahin, camide tanıştığı orta yaşın üzerinde ki kadınları aracına binmeye ikna ettikten sonra onlara arabasında daha önceden içine uyuşturucu koyduğu meyve sularını ikram ediyordu. Burada ki uyuşturucu kullanımı fikri ise Agatha Christie‘nin suç romanlarından geliyordu. Uyuşturucu bulunan meyve suyunu içen kadınlar kendilerinden geçince de onları boğarak öldürüyordu. Bunun ardından ise kurbanların üstünde ki mücevherlerini ve değerli diğer şeyleri çaldıktan sonra cesetlerini tenha bir yere atıyordu.
Bir Kurban Kendine Geliyor
Kurbanlarından birisi meyve suyu içtikten sonra kendinden geçmişti ve Mahin her zaman ki gibi onu boğmaya başlamıştı. Tam bu sırada kurban kendisine gelmeye başladı. İlk olarak ne yapacağını şaşıran Mahin ardından kurbanla arabanın içinde boğuşmaya başladı.
Bilinci tam olarak yerine gelmeyen kurban can havliyle mücadele etse de uyuşturucunun etkisinde olduğundan fazla karşı koyamaz. Mahin ise arabada bulunan bir demir çubuk yardımıyla talihsiz kadının kafasına vurarak onu öldürür ve ardından eşyalarını çalarak onu tenha bir yere atar.

İran’ın İlk Kadın Seri Katili Yakalanıyor
İran’ın ilk kadın seri katili olan Mahin’in tutuklanmasına neden olan olay ise cinayetleriyle alakalı değildi. Aslında onun tutuklanmasına neden olacak şey bir trafik kazası olacaktı. Polisten oldukça iyi bir şekilde saklanan ve arkasında iz bırakmayan bir seri katilin bu kadar basit bir durumla tutuklanması ise gerçekten trajikomik bir olaydı.
Tutuklanmadan önce yetkililerin cesetlerin yakınında buldukları bir ayak izi, onları cinayetleri işleyenin aslında bir kadın olabileceği fikrini ortaya çıkardı. Cesedin yakınında bulunan ve cesedi buraya bırakan kişinin ayak izi olduğu kuvvetle muhtemel olan bir izin aslında bir kadına ait ayakkabı izi olduğu anlaşılınca da yetkililer kadınlar üzerinde yoğunlaşmışlardır.
Bu cinayetin gazetede yayınlanmasından sonra haberi okuyan 60 yaşında ki bir kadın tanıklık yapmak üzere yetkililere ulaştı ve cesedin atıldığı yerde, olay günü açık renkli Renault marka bir otomobil gördüğünü ve bu arabanın şüpheli bir şekilde olay yerinden hızla uzaklaştığını gördüğünü söyledi.
Bu tanıklığın ardından yetkililerin elinde artık daha fazla bilgi bulunuyordu. İlk olarak artık bir kadın zanlı arıyorlardı ve şimdide ellerinde açık renkli Renault marka şüpheli bir aracın profili geçmişti. Şimdi bu iki ipucunu da kullanarak açık renkli Renault marka aracı olan bir kadını arıyorlardı.
Yapılan geniş araştırmalar sonucunda olay yerine yakın bir yerde bu tarife uyan bir aracın kazaya karıştığı bilgisini elde ettiler. Bu ipucunu oldukça kıymetli bulan yetkililer bunu araştırmayı daha uygun bularak olayın üzerine gitti ve kazaya karışan kişinin 32 yaşında ki Mahin Qadiri isminde bir kadın olduğunu belirledi. Kaza sonrasında tutanaklara geçen bu ismi bulan yetkililer artık en büyük şüphelilerini de bulmuştu.
İdam Edildi
Mahin Qadiri tutuklandıktan sonra cinayetleri işlediğini itiraf etti. İlk olarak yaklaşık 16000 £ sterlin borcunu ödeyebilmek için cinayetler işlemeye başladığını söyledi. Cinayetleri hırsızlık amacıyla yaptığını ve bunun için kolay hede olan yaşlı kadınları seçtiğini söyledi. İşin ilginç yanı Mahin, eski ev sahibini ve teyzesinin cinayetlerinin de kendisi tarafından işlendiğini kabul ettiği iddia edilmektedir.
Kazvin polis şefi Ali Ekber Hedayati, “Mahin’in anne sevgisinden mahrum kalmış olmasının bu cinayetleri tetiklemiş olabileceğinin altını çizdi. Bu durum onda zihinsel bir rahatsızlığın oluşmasına neden olmuş olabilirdi. Bundan dolayı kendisi için “Anne” figürünü içeren yaşlı kadınları hedef seçiyordu. Onlarla dostluk kurabilmek ve aracına binmeye ikna edebilmek için yaşlı kadınlara annesine benzediğini söylüyordu” şeklinde açıklamada bulundu.
Cinayet, tecavüz, silahlı soygun, uyuşturucu kaçakçılığı ve zina gibi büyük suçlar İran’da ölümle cezalandırılıyor. Bundan dolayı Mahin çıkarıldığı mahkemede suçlu bulundu ve idam cezası verildi.
Mahkemede 5’i kadın olmak üzere en az 6 kişinin ölümüyle suçlanmasına rağmen sadece 5 kadın cinayetinden cezaya çarptırıldı. Hakkında ki suçlamalarla birlikte yaptığı itirafta göz önünde bulundurularak asılarak idam edilmesine karar verildi.
Mahin, 20 Aralık 2010’da asılarak idam edildi.