Arama

Josef Fritzl Kimdir?

Josef Fritzl, Avusturya'da yaşayan ve kızı Elisabeth Fritzl'i 24 yıl boyunca evlerinin bodrumunda hapsettiği, cinsel istismarları ve tecavüzleriyle tanınan bir seri suçludur. Fritzl, kızından çocuk sahibi oldu ve bazı çocukları da bodrumda büyüttü. Fritzl, 2008 yılında yakalandı ve 2009 yılında bütün suçlamaları kabul etti. Mahkeme, Fritzl'i ömür boyu hapis cezasına çarptırdı. Fritzl'in davası, medya ve kamuoyunda büyük yankı uyandırdı ve Avusturya'da toplumsal farkındalığın artmasına katkıda bulundu.

01/11/2018 20:00 | Son Güncelleme : 23/04/2024 17:19 | Super Admin


Josef Fritzl Kimdir?
ad image
ad image

Tarihin belkide tarihin en büyük, en korkunç ve en fazla mide bulandıran sapığı olan Josef Fritzl 1935 yılında Amstetten'da dünyaya geldi. 1939 yılında, 2. Dünya Savaşı başladığında henüz 4 yaşında, 1945'de bittiğinde ise 10 yaşında bir çocuk olarak savaşın tüm korkunç yüzünü annesiyle birlikte yaşamıştır.

Elektrik mühendisi olan ve bu mesleği yaptığı sırada emekli olan Fritzl'in, Amstetten'da ve bu bölgeye yakın yerlerde çeşitli mülkleri bulunuyordu. Emekli olduktan sonra ailesiyle birlikte yaşadığı büyük evin odalarını misafirhane gibi kiraya veriyordu.

1956 yılında 21 yaşındayken eşi Rosemarie ile hayatını birleştirdi ve yedi çocuk sahibi oldu. Bu yıllarda yine bisikletiyle röntgencilik yapıyordu. 1967 yılında 32 yaşındayken bölgede bir kadına tecavüz etti ve hapis yattı.

Dünya ise onu 2008 yılında tanıdı. Herkes onu, kendi öz kızını 24 sene boyunca ailesiyle birlikte yaşadığı, aynı zamanda farklı kişilere odasını kiraya verdiği evin hemen altında bulunan bodrumda tutan ve ona tecavüz eden, aynı zamanda kızından yedi çocuk sahibi olan Avusturyalı suçlu olarak tanıdı.

Bu yazıda Josef Fritzl'ın korkunç hayat hikayesi konu edinmiştir. Yer yer kendi savunmasından ve yakın arkadaşlarının yapmış olduğu röportajlardan kesitlere yer verilmiştir. Uzun ve tüm ayrıntıları içeren bir makale olup her detayı makalenin sonunda anlayacağınızı umut ediyorum. Fikirlerinizi yorum kısmına yazmayı unutmayın...

Dünya Nisan 2008'de kayıtlara geçmiş en büyük tecavüz olayının ifşası ile çalkalandı.

Avusturya'nın Amstetten şehrinde yaşayan saygın bir iş adamı, baba ve eş olarak tanınan Josef Fritzl, kendi öz kızını evinin bodrumunda 24 yıl kilitli tutmuştu ve bu süre boyunca kendisine defalarca tecavüz etmişti. Hatta kendisinden 7 tane çocuğu olmuştu.

Olan bitenden kimsenin haberi yoktu hatta kendi ailesinin bile.

Elisabeth'in başına gelen 3000 defadan fazla yaşanmış. Bu tecavüz olayını adlandırmak gerçekten çok zor.

Kendi başına karanlık bir yerde, farelerin cirit attığı bir ortamda 24 yıl yaşadı ve çocuklarını doğurdu.

Duvara zincirlenmiş, daracık, alçak tavan, dayak işkence, beslenme yetersizliği çok korkunç.

Peki Josef Fritzl Kimdir?

Fakir bir ailenin çocuğu olarak büyüdü. Babası sürekli annesini aldatıyor ve annesi de onu evden kovardı. 4 yaşındayken sadece annesiyle yaşamaya başladı.

Gelişimi Nazi dönemine denk gelmekteydi. Katılık ve disiplin yaşadığı dönemde neredeyse bir hayat felsefesi olarak uygulanıyordu. Muhtemelen bilinç altı bu durumu normal olarak algıladı.

Savaşın son haftasında Josef Fritzl, Amstetten'de okula başladı ve okulda ki çocuklardan 2 yaş büyüktü.

Okuldaki en yakın arkadaşı Karl Dunkl; Avusturaya'da ona "Josef" derler ama biz "People" derdik yani demek istediğim bizden çok üstün bir adamdı. 2 yaş büyüktü bizden ve savaşın getirdiği kargaşadan olsa gerek kula biraz geç kayıt olmuştu ama hiçbir zaman göze çarpmıyordu. Hatta şunu da söyleyebilirim, okulda ki en iyi öğrencilerden biriydi.

Josef polis karakolunda annesiyle birlikte yaşadığı korkunç hava saldırısı olayını anlatıyordu; "Dehşet verici haykırışlarına arasında hava saldırısı sirenleri çalıyordu ve annem beni komşulara emanet ediyordu" demiştir.

Savaş bir yandan devam ederken Josef, okulda ki başarısıyla kendisini kanıtlamıştı.

Josef Fritzl; Annem güçlü bir kadındı. Bana disiplini, düzeni ve sabrı öğretti.

Yalnız takılan bir tipti. Bir arkadaşının babası oğluna ve arkadaşlarına hep "Çocuklar Fritzl'a yardımcı olun, o garibanın teki" derdi.

Okul arkadaşı Friedrich Leimlehner;

Çok iyi bir arkadaşımızdı okul arkadaşıydık. Birbirimizi çok severdik. 2. yıldan sonra birden saçını taramaya başladı. Birden açılmaya başladı artık saçına briyantin falan sürüyordu. Öncesinde çok fazla ders çalışmıyordu ama sonra okulun en iyilerinden birisi oldu. Annesi mütevazı, zavallı bir kadındı. Her zaman koyu renkler giyerdi. Onu ziyaret ettiğimiz zaman bundan hoşlanmadığını bilirdim her zaman arkadaşlarını evinden uzak tutmaya çalışırdı.

Josef Fritzl; O dünyada ki en iyi kadındı ve bende onun eşiydim bir yerde. Evde ki tek erkektim. Onu her şeyden çok seviyordum. Annem hakkında bir fantezi kurdum mu? Muhtemelen.! Ama bu tür dürtülerimi bastırmayı da bildim.

Sonrasında artık büyümüştüm ve sokakta takılmaya başlamıştım. Farklı birkaç gönül ilişkim oldu.

Daha sonra Rosemarie ile tanıştım ve diğerleriyle ortak hiç bir yanı olmadığını fark ettim ama yine de bazı benzerlikler vardı. Annemden daha utangaç ve daha güçsüzdü.

Christine R. (Rosemarie'nin kız kardeşi); Annesini tanıyordum çok zor bir kadındı. Josef çok dayak yedi, evet bu doğru. Kız kardeşim her zaman çok sessiz ve sakin bir kadındı. Diğer bütün ergenler gibi kalabalıklara karışmayı hiç istemezdi. Çok çok sessizdi. Josef ile bir kafede buluşmuşlardı. Bir hafta sonra da gelip onu ailemizle tanıştırmıştı ve ondan önce hiç erkek arkadaşı olmamıştı, o ilkiydi. Benim ilk izlenimim olumlu yöndeydi, o arkadaş canlısı genç ve yakışıklıydı. Benim üzerimde kesinlikle iyi bir intiba bırakmıştı ve bu yıllar geçtikçe değişti. Kendisi bir despot olup çıkmıştı. Sadece kendi bildiğini yapıyordu. Hatta bir keresinde bana "Bırak artık yemeyi zaten çok şişmansın" demişti. Bunu kardeşime de söylemişti. Benimde bu arada davranışlarım değişti tabi ki. Öyle şeyler kesinlikte söylenmez.

Rosemarie ile bir yıldan az bir zaman sonraki buluşmalarında evlendiler. Rosemarie o zaman 17 yaşındaydı. Yerel bir çelik şirketinde mühendis olarak çalışan Josef, Rosemarie ve Christine ile birlikte evlerini taşıdılar. 7 çocuğunun ilki 1957'de, kısa bir süre sonra doğdu.

Christine R. (Rosemarie'nin kız kardeşi); Burası gençken birlikte yattığımız yer sonra bay Fritzl'de buraya taşındı. Fabrikada çalışırken bizimle birlikte kalması daha rahat oluyordu. Geç saatlere kadar çalışıyordu ve aslında gece boyu bisiklette sürüyordu. İnsanların camlarından içeriye bakıyordu ve sonunda gerçek ortaya çıkmış oldu.

6 Ekim 1967 - Tecavüzden Hapis Yatıyor

Josef Fritzl, 6 Ekim 1967 tarihinde bölgede ki bir kadına tecavüz ettiğinde ortalık bir birine girdi. Bu olayın ardından tutuklandı ve 1 yıl 18 ay hapis cezası aldı.

Okul arkadaşı Friedrich Leimlehner; Röntgenci bir sapık olabileceğini düşünmüştük. Hepimiz küçüktük ama kendi evinde bir kadına tecavüz etmesi bizim için büyük bir şok oldu ama bu şok sonrasında olanlarla karşılaştırılabilecek cinsten değil.

Tarih tekerrür etti. Yerel bir fabrikada çalışan Maria Neubauer, işinden evine dönerken Josef Fritzl tarafından saldırıya uğradı. Kendisi bu tecavüz girişimi ardından ilk defa açıklamalarda bulundu.

Maria Neubauer; Cüzdanımdan anahtarlarımı çıkartıyordum. Tam kapının kilidine sokacaktım birden beni yakaladı. Bende ona saldırdım. Çığlık atamadım,şok olmuştum. Tecavüze hazırdı, kesinlikle hazırdı ama beni yere atamadı. Sonra beni bıraktı ve uzaklaşmaya başladı. Giderken "Seni bir gün yakalayacağım" dedi, hepsi bu gerekten hiç konuşmadık. Sonra bisikletine bindi, her zaman bisikletliydi. Hızlıca ortadan kayboldu. O saldırıdan bu yana hep kabuslar görüyorum. Olayı kesinlikle aklımdan çıkartamıyorum.

1968'de cezaevinden tahliye edildikten sonra Rosemarie kocasın affetti. (Avusturya yasaları gereğince, olayın gerçekleşme tarihinin üzerinden on beş sene geçmesinden sonra kayıtlardan silindiği belirlenmiştir)

Christine R. (Rosemarie'nin kız kardeşi); Aşk kardeşimin gözünü kör etmişti. Hayatında bir tek o vardı ve ona delicesine aşıktı. Kardeşim zayıftı, onun kendisi üzerinde kontrol sağlamasına izin verdi

Basitçe bakıldığında Fritzl ailesi Josef, Rosemarie ve 7 çocuğundan oluşuyordu. Paul Höra, Josef'in 30 yıllık, en iyi arkadaşıydı. Her yıl bu iki aile Avusturya Mondsee'de göl kıyılarında ki otellere beraber giderlerdi. Josef, başarılı bir iş adamıydı. 1973'de Seestern konuk evinde tatil yapıyorlardı.

Josef Fritzl; Her zaman iyi bir baba ve iyi bir koca olmak istedim. İtiraf ediyorum inceliğe ve iyi davranışa her zaman değer verdim.

Rosemarie'nin 7 çocuğundan 4.'sü 1966'da doğdu ve adı Elisabeth'ti.

Elisabeth çok sessizdi, utangaçtı ve göz kontağı bile kuramazdı.

Christine R. (Rosemarie'nin kız kardeşi); Son derece acımasız bir insandı. Rosemarie sürekli Elisabeth'in dayak yediğini söylüyordu.

1982 yılında Rosemarie ile birlikte işlettikleri konuk evi yandı. Josef hemen ardından polisler tarafından gözaltına alındı ama yetersiz delilden kısa süre sonra tekrar serbest bırakıldı. 14 gün boyunca göz altında kalmıştı ama hiçbir zaman kanıt bulamadılar. Sigorta paraları da ödendi.

Bunun sonrasında konuk evinde bir tadilata başladı. Bir odayı kilerden çok hücreye çevirebilmek için çalışmalar yapıyordu.

Josef'in dikkati genç kızı Elisabeth'e yönelmişti. Kurtulduğu 2008 yılına kadar kendisine 11 yaşından itibaren tacize başlandığı ortaya çıktı.

Elisabeth 16 yaşında ve babası tarafından problemli bir çocuk olarak görülüyordu. Elisabeth, 28 Ocak 1983 yılında başka bir kızla birlikte evden kaçıyorlar.

Arkadaşı Josef Leither, Elisabeth'in evden kaçma planları olduğundan bahsediyordu.

Josef Leither; Onları tren istasyonunda gördüm. iki arkadaş Viyana'ya kaçıyorlardı. Özellikle Kalabalığın arasında kalmaya özen gösteriyorlardı.

Üç hafta içinde polis, ikisini de Viyana'nın 20. Bölgesinde yakaladı ve ertesi gün evlerine teslim edildiler. Bu iki arkadaşın birbirini gördükleri son andı.

Bu Elisabeth'in babası tarafından Amstetten'da ki evine son getirilmesi olmayacaktı.

Josef Fritzl; Ergenlik çağına girmesinin ardından hiçbir kural tanımamaya başladı. Tüm zamanını barlarda takılarak harcıyordu. Alkol alıyordu, sigara içiyordu, ben onu bu perişan hayattan kurtarmak istedim. Ona bir garsonluk işi ayarladım ama o çalışmak istemedi, iki defa kaçtı sonra kötü insanlarla takılmaya başladı ve bu iyiye gidiş değildi. Her seferinde eve ben geri getiriyordum ama yine kamaya yelteniyordu. Bundan dolayı ona kaçamayacağı ve dış dünyayla ilişki kuramayacağı bir yer yapmalıydım.

Josef Fritzl, Amstetten'da ki evine bir kiler yapmak için yetkililerden gerekli izinleri aldı. Bu ev aynı zamanda konuk evi olarak da kullanılıyor bazı odaları kiraya veriliyordu.

1983 yılında yaptığı başvuru kabul edildi.

Walter Lang, Josef Fritzl'in kız kardeşiyle evliydi ve bu kiler yapımında ona yardım edecekti. Aralarında geçen konuşmalar ve kilerin yapılmasıyla ilgili yaptığı ilk açıklama ise şöyle;

Walter Lang; Baştan aşağı her şeyi ben yaptım ve bana yardım eden hiç kimse olmadı. Josef tavanın ne kadar yüksek olacağına karar veriyordu ve bütün planı o yaptı. Ondan başka kimse oraya bir zindan yapıldığını bilmiyordu. Çalışmak çok eğlenceliydi, ikimizde çok eğleniyorduk ama yaptığı şey gerçekten çok korkunç. Bununla ilgili söyleyebileceğim tek şey "Çok üzücü" olduğu. Söylenecek hiç başka bir şey bulamıyorum.

Elisabeth Ortadan Kayboluyor

28 Ağustos 1984'de Elisabeth ortadan kayboldu. Josef, Elisabeth'i eterle bayıltmış ve Walter ile birlikte inşa ettikleri kilere kapatmıştı.

Josef Fritzl; Elisabeth'e yaptığım şeylerin istemediği şeyler olduğunu tabii ki biliyorum. Canını acıttığını biliyorum ama sonundan yasak elmanın tadına bakmaya iten dürtü çok güçlüydü. Sanki bir bağımlılık gibiydi.

Elisabeth kilerde duvara zincirli bir şekilde tutuluyordu ve sadece tecavüz sırasında zinciri çözülüyordu. Aylarca süren ortadan kaybolma durumunun ardından Josef kızının bir tarikat tarafından kaçırıldığını anlatıyordu. Bu hikayeyi destekleyen mektuplar ise kısa bir süre sonra gelmeye başladı. Şuan anlaşılacağı gibi bu mektuplar Elisabeth'e zorla yazdırılıyordu.

"Sevgili anne ve babam. Daha özgürce yaşayabilmek için sizden çok uzaklara taşındım. Beni seven insanlarla birlikteyim ve güvendeyim. Lütfen benim için endişe etmeyin ve beni arayıp durmayın. Bu benim kararım ve benim hayatım. Herkese onları sevdiğimi söyleyin.

Elisabeth"

Josef Leitner, o evde 1990 ile 1994 yılları arasında yaşadı. Kiraladığı oda Elisabeth'in tutulduğu kilerin tam üzerinde yer alıyordu.

Josef Leitner; Elisabeth'in bir tarikat tarafından kaçırıldığı  ya da Hollanda'da bir fahişe olarak çalıştığı konuşuluyordu. Söylentiler hep bu tarzda oluyordu.

Amstetten'da Josef Fritzl'in konuk evi olarak kullandığı ve kendisinin de yaşadığı evden oda kiralamaya gelenler kilerin yanın yaklaştırılmıyor ve bazı bölgelere kadar erişimlerine izin veriliyordu.

Konuk Evinden Oda Kiralayan Bir Kişi; Evde neler döndüğünü kimse bilmiyordu. Biz gayet normal hayatlar sürdük. Orada yaşıyorken kilere, araziye ve bahçeye girmemize izin verilmiyordu. Fotoğraf çekmek kesinlikle yasaktı ve bu onun ilk kuralıydı. Eğer buna uymazsanız sizi hemen evden atardı. Kabul etmek zorundaydık. Fritzl, saygı duyacağınız türden bir insandı. Bir defasında kapı açıktı ve bende içeriye girmek istedim ama bunu yapamadım, çünkü gerçekten insanı ürkütüyordu. Bende dikkatli olmak zorundaydım.

Josef Fritzl; Onlara sadece şunu söyledim, kilerin yanında takılırsanız muhtemelen elektrik akımına kapılır ve anında ölürsünüz. Evimde ki hücre bana aitti, yalnızca benim. Benim krallığımdı ve yalnızca benim erişimim olmalıydı. Kimse oraya girmeye ya da orayla ilgili soru sormaya cüret edemedi.

1993 Yılı

1993 yılında Lisa 9 yaşındaydı ve evin dışında Elisabeth'ten gelen bir mektup olduğunu fark etti. Çocuklarına bakamadığını söylüyordu. Elisabeth'tin ilk 3 bebeğinin ilkiydi ve ona okuma öğrettiği yer altı çocuklarından birisiydi.

Lisa'yı bıraktığında yazdığı mektuptan bir bölüm; "Sevgili ailem küçük Lisa'yı size bırakmak istiyorum, ona çok iyi bakın. Bunu neden şimdi söylüyorum merak ediyorsunuzdur. Ayrıca posta servisinin aldığı yolu düşünecek olursak epey geç oluyor.  6,5 ay boyunca onu emzirdim. Şimdi sadece biberonla süt içiyor ve diğer her şeyi kaşıkla yiyebiliyor. Ona bakacak durumum yok ve umarım sizin için büyük bir sıkıntı olmaz."

Christine R. (Rosemarie'nin kız kardeşi); İlk çocuğu Lisa, bir mektupla çıka geldi ve beni aramayın ben iyiyim diyordu.

Josef Leitner; Korkunç olan ilk önce bir çocuk ve ardından da bir çocuğun daha sırayla kapının önüne bırakılmasıydı. Ben orada yaşıyorken bir çocuğu bırakmışlardı.

Korkunç bir durumdu ve herkes Elisabeth'i suçlamıştı. Ne tür bir insan böyle bir şey yapabilir ki.

1994 Yılı

1994 yılında diğer bebek Monica ailenin kapısının önüne bırakılmıştı.

Elizabeth, Rosemarie’ye telefon etmiş ve Monika'yı üst kata bıraktığını söylemiştir. Rosemarie, telefon numaralarının değişmesine ve telefon rehberinde bulunmamasına rağmen Elizabeth'in numaralarını nasıl bulduğunu anlayamadığını belirtmiştir.

Elizabeth'in ebeveynleri Lisa ve Monika'nın (Elizabeth'in çocukları) ebeveynleri haline geldiler. Bu çocuklar Sosyal Servisler Bölümünde evlatlık olarak gözükmektedir.

Josef Fritzl'in en yakın arkadaşı Paul Höra ve onun kız arkadaşı Andrea Schmitt ondan öfkeli bir telefon aldılar. 1996'da 3. bebek Alexander yine kapının önüne bırakılmıştı.

Paul Höra; Josef dedi ki; Paul, şimdi başka bir çocuk bıraktılar kapıma. Bende "bu imkansız, imkansız" dedim ona. Bu defa bir erkek çocuğuydu. Bende "Sepp'e söyle bunu durdursunlar yoksa anaokuluna dönecek burası dedim. Ben ona genellikle "Sepp" diye hitap ederdim.

Oda kiralayanlar için hayat normal akışında ilerliyordu. Bu kiracılardan birisi olan ve aynı zamanda Elisabeth'in arkadaşı da olan Josef Leither'in köpeği "Sam" yalnız kaldıklarında sık sık havlıyor ve zemini tırmalıyordu.

Josef Leither; Sam, gerçekten sıcak kanlı ve iyi bir köpekti. Ben televizyon izlerken neden hırlayıp duruyordu acaba. Saat gece 2-3 civarıydı ve her yer sessiz sedasızdı. Komşulardan gelen giden kimse yoktu. Dışarıda herhangi biri de yoktu.

Her yere uzanırdı ve kendi kendine hırlardı ve sürekli olarak zemine dikkat kesilirdi. Tüm bunların neden olduğunu şimdi daha iyi anlıyorum.

Kiracılardan birçoğu Fritzl'ların evinde bir şeylerin doğru gitmediğini düşünüyordu. Bir kiracısı ona "Bay Fritzl bu tak tak sesi nereden geliyor, bu ses beni çok rahatsız ediyor" demişti.

Fritzl ise ona "bu sesin ısıtma sisteminden kaynaklandığını" söyledi. Kendisi yeni bir kazan taktırmış ve gürültünün sebebi de buymuş.

Bu evde, suçun işlendiği yaklaşık 24 yıl boyunca kilerin üzerinde bulunan odada yaklaşık olarak 100 kişi yaşamıştı. Bunlardan kimse hiçbir şey duymamış ve görmemişti.

1996 Yılı

28 Nisan 1996'da Elisabeth ikiz çocuklarını doğurdu. Alex ve Michael. Michael 3 gün sonra öldü. Elisabeth, ölen bebeğin Josef Fritzl tarafından fırında yakıldığını ve küllerini de bahçeye serpiştirdiğini söyledi. Diğer çocuk yine Elizabeth tarafından yazılmış bir notla beraber üst kata bırakılmıştı.

1998 Yılı

1998 yılında Paul Höra ve Josef Fritzl birlikte 4 haftalık bir tatil için Tayland'a gitmişlerdi. O sene Elisabeth 15 yıldır yerin altındaydı ve tek başına 7. çocuğunu doğurmuştu.

Paul Höra; Deniz kenarında geçirdiğimiz harika bir tatildi. Her yeri gezdik. Adalara, Bangkok'a gittik.

Tek düşündüğüm çocuğu bodrumda kilit altındayken, kendisi sahil kenarında masaj yaptırıp kahkaha atıyordu. Bu inanılmaz bir şeydi. Kesinlikle bir şaka olmalı.

Civarda ki pazarda dolanıyorduk, Josef'e dedim ki "çocukların için bir şeyler alsana" o ise bana "hiç gerek yok" dedi.

Kız arkadaşım ona "Rosemarie'ye bir şeyler alsana" dedi o ise "sizce ona ne almalıyım, zaten onun her şeyi var" demişti. Ardından bir gece elbisesi almaya doğru gidiyordu bende onun videosunu çekiyordum. Pazarcıya bir elbiseyi göstermesini istedi fakat bu Rosemarie'ye olabilecek bir kıyafet değildi, çok küçük olurdu ona. Sonra beni gördü ve "kamerayı kapa, kamerayı kapa, kimsenin görmesi gerekmiyor" diye bağırdı. Bende ona "kimse görmez kesip atarım, sadece burada ki elbiseleri çekiyorum" dedim. Kız arkadaşım "Bu Rosemarie'ye olmaz çok küçük" dediğinde ise o "bu kız arkadaşım için" dedi.

2003 Yılı

2003 yılına gelindiğinde oğlu Felix'i doğuran Elizabeth, diğer çocukları Kirsten ve Stefan ile bodrumda hapis hayatı sürmeye devam ediyordu ve bu 4 kişilik zavallı aile 2008 yılına kadar yani durum ortaya çıkana kadar burada kalmaya devam edeceklerdir.

Eşi Rosemarie'nin yeni bir çocuğa bakamayacağından dolayı Josef Fritz ,Felix'i üst kata bıraktırmadığını polisteki sorgusunda söylemiştir.

Bodrumdaki Yaşam

Elizabeth ve çocuklarının kaldığı bodrum, 1993'te eklenen bir odayla birlikte iki oda ve iki yataktan meydana gelmektedir. Esir kaldıkları bodrumda TV, video kaydedicisi ve yemekleri ısıtmak için küçük bir ocak bulunmaktaydı. Çizim için boya, kağıt ve kıyafetler bulunmaktaydı. Elizabeth çocuklara konuşmayı ve yazmayı burada öğretti.

Rosemarie’nin kız kardeşi Christine, Josef Fritzl’nin Rosemarie'ye bodruma makine çizimleri yapmak için indiğini söylediğini ve karısının kendisine kahve getirmek için bile bodruma inmesine izin vermediğini Avusturya’daki bir gazeteye açıklamıştır.

2008 Yılı

Şubat 2008'de Avusturya'da her yıl kutlanan bir karnaval yapılıyor.

Amstetten şehrinde yer yüzünde bu karnaval yapılırken, yer altında Fritzl ve Elisabeth'in ilk çocuklarından birisi olan 19 yaşında ki oğlu "Kirsten" gittikçe kötüleşen bir hastalığa yakalanmıştı.

Bilinci gelip giderken vücudu felç halindeydi. Elisabeth, yerin altında babasına onu hastaneye götürmesi için yalvarmaya devam ediyordu.

Kirsten bodrumdan dışarı çıkartılırken Elizabeth, Fritzl'a yardım etti ve böylece seneler sonra yaklaşık 24 yıl sonra ilk defa bodrumdan dışarı çıkmış oldu. Bunun ardından tekrar son haftasını geçirmek üzere bodruma döndü. Kerstin bir ambulans ile hastaneye kaldırıldı. Elizabeth Kerstin'in cebine, kendine yardım edilmesini isteyen bir kağıt yazıp koymuştu. Bu kağıt Avusturya polisine ulaştırıldı ve yıllar önce kapanmış olan Elizabeth'in soruşturması yeniden açıldı. Polis ve medya kayıp annenin durumunu araştırmaya yeniden başladı.

25 Mart 2008

25 Mart 2008 Salı günü Josef Fritzl, Elizabeth ve kalan 2 çocuğunu bodrumdan çıkıp üst kata çıkmasına izin verdi. Fritzl eşi Rosemarie’ye kızları Elizabeth'in 24 yıllık yokluğunun sonrasında geri dönmeye karar verdiğini açıkladı.

Elizabeth ve babası, Kirsten'i hastanede ziyaret ettiği esnada polis tarafından gözaltına alındı ve karakola götürüldü. Baba Josef Fritzl çıkarılıp Elizabeth kendisini güvende hissettiğinde polise yaşadıklarını anlatmaya başladı. Fritzl cinsel yönden kötü muamele şüphesiyle tutuklandı. Ertesi gün Elizabeth ve çocukları bakıma alındı.

28 Nisan 2008

Josef Fritzl, 28 Nisan 2008 Pazartesi günü Elizabeth'i 24 yıl penceresiz bodrumda hapsettiğini ve 7 çocuğun kendinden olduğunu itiraf etti. Bodrumun kapısının gizli, anahtarsız kilit sistemiyle açıldığını söyledi.

Elizabeth ve çocuklarından alınan bilgiye göre Josef Fritzl onlara beton kapının tellerle bağlı olduğu patlatılınca zehirli gazın içeriye gireceğini ve bunun güvenlik sisteminde yer aldığının belirtti.

Fritzl'in karısı Rosemarie ise Elizabeth'in durumunda habersizdi ve mektuplara inanarak kızının dini tarikata katıldığını sandığını belirtti.

29 Nisan 2008 tarihinde yapılan DNA testi sonucunda çocukların Elizabeth ve Josef Fritz'in çocukları olduğu kesinleşti.

1 Mayıs 2008 tarihinde Avusturya polisinin günlük olarak gerçekleştirdiği basın toplantısında bebeklerle birlikte gelen mektupların Elizabeth'e Josef Fritz tarafından zorla yazdırıldığı açıklandı.

Soruşturmanın birkaç ay daha devam edebileceği ve bu arada binada 20 sene boyunca oturan 100'ü aşkın kişiyle görüşmeler yapılacağı ifade edildi.

Araştırmacılar bodrumda yaptıkları araştırmada oksijen eksikliğinden yalnızca bir saat çalışabildiler.

Adli psikiyatr Dr. Adelheid Kastner, Fritzl'ların zihinsel durumu için bilgi toplamaya çalışıyordu. Olayın ortaya çıkmasının ardından 6 kişiyle birden görüşmüştü.

Dr. Adelheid Kastner; Hiç kimseye ilk bakışta "canavar" diyemem tabii ki. İlk önce dikkatle o kişinin nasıl birisi olduğunu anlamaya çalışırım. İnsanlar gerçekten şaşırabilirler çünkü her şey farklı olabilir ya da hiç beklemediğiniz şeyler gelişmiş olabilir. Doğru yaptığını düşündüğü bir his mi vardı içinde, ailesi ona mı aitti yani ve her şey onun için mi vardı? Yaptığın şeyin gayet iyi gittiğini görürsün ve devam edersin. Çocuklarının canını acıtmak istemezsin ama onay gören bir baba olarak dünyaya bir çocuk getirirsin. Çocukların için en iyisi nedir onu ancak sen iyi bilirsin. Durumla böyle başa çıkarsın.

Josef Fritzl; Ben çocuklarına tecavüz eden birisi değildim. Bu çok sonra başladı, çok çok sonra. O zaman zaten bir süre toprak altında kalmıştım. Elisabeth'in yaptığım şeyleri istemediğini tabii ki biliyorum. Gerçekten onu serbest bırakmak üzerine düşünüyordum ama karar verebilecek durumda değildim. Er ya da geç, öyle ya da böyle, her şeye rağmen, her gün yaptığım, her şeyin hesabını mutlaka verecektim.

19 Nisan 2008'de kilerin kapısı açıldı. Kirsten hem kendisinin hemde Elisabeth'in kabusunu sona erdirmişti. Yerin altına hapsedildiği 8516 günden sonra Elisabeth ve kalan iki çocuğu Stefan ve Felix için hapishanenin kapısı artık açılmıştı.

Rosemarie Fritzl; Böyle bir şey yapabileceğini hiç düşünmemiştim. Beni dövüyordu, çocuklarını dövüyordu ama bu kadarını yapabileceğini düşünememiştim. Buna gerçekten inanamadım. Hepimiz yıkıldık, büyük bir şoktu, büyük bir şoktu şuanda yıllar geçmiş olmasına rağmen hala buna inana bildiğimi söyleyemem. Bu olamazdı.

Olayın ortaya çıkmasının ardından basın mensupları Josef Fritzl'ın evinin önüne üşüştü. Elisabeth'in kaybolmasında yetkililerin suçlu olup olmadıkları sorgulandı. Sosyal hizmet uzmanları 1984 yılından beri tam 21 defa Fritzl'ların evini ziyaret etmişti ve yanlış giden hiçbir şeyin olmadığını düşünmüşlerdi.

Komşular, akrabalar, arkadaşlar, eş, dost herkes büyük bir şok içerisindeydi.

16 Mart 2009 yılında Josef Fritzl tecavüz, ensest, haksız tutuklama, esaret, zorlama, haktan mahrumiyet ve Michael bebeğin katili olarak hakim karşısına çıktı ve ömür boyu hapis cezası aldı.

Olayın etkileri hala sürüyor. Rosemarie, Amstetten şehrinde sefil halde yalnız başına yaşıyor. Hiçbir şeyden haberi olmaması gerçekten ilginç. Gerçekten en azından bazı davranışlarını garip bulması gerekiyordu. Belki de biliyordu.

Elisabeth ve çocukları ise ayrı bir hikaye. Yeni kimlikleri ve evleri herkesin gözü önünde.

Avusturya yeni bir kampanya yaparak dünyada genişçe yer tutan bu skandalın ardından ülkenin imajının yeniden düzeltilmesi için çalışmalar yapılacağını belirtti.

Yakalanmasının ardından ilk defa basına açıklamada bulunan Fritzl, Bild muhabirine “Selam ben Josef Fritzl! Kendimi tanıtmam gerekiyor” dedikten sonra gülümseyerek sözlerine devam ediyor: “Doğru ya ben dünya çapında ünlü birisiyim. 55 senelik bir evliliğim. Eşime 8 defa mektup yolladım. Ama bana hiç cevap yazmadı ama hala beni sevdiğini biliyorum.”

Kızını bodruma hapsettikten sonra yaklaşık 3 bin defa ona tecavüz eden ve ondan 7 çocuğu olan Josef, ne eşinin nede toplamda 13 tane olan çocuğunun onu ziyaret etmemesinden yakınıyor.

7 ayrı kilitli bölümden geçildikten sonra kapatıldığı 7 metre kare hücresinde ise  yatak, masa, tuvalet, lavabo ve bir de televizyon yer alıyor.

Charlie Sheen’in “Two and a Half Men” dizisini kaçırmadığını ifade eden Josef, dizide rol alan küçük erkek çocuğunu kendi oğluna benzettiğini belirtiyor.

Aynı zamanda röportajınında “Akşamları hep karımı düşünüyorum. En büyük hayalim buradan bir gün sağ bir şekilde çıkmak. O zaman bana her zaman sadık olan karıma çok iyi bakacağım” sözleriyle bitirdi.

Kapatıldığı yerde aynı zamanda biber ve domates yetiştirmesine izin verilen Josef'in en büyük şikayeti ise yalnızlık. Çünkü güvenlik sebebiyle diğer mahkumlarla görüşmesi yasak.

By Kaynuka

Kaynaklar:

 

  1. Dahlkamp, Jürgen; Kraske, Marion; Von Mittelstaedt, Juliane; Röbel, Sven; Von Rohr,Mathieu (5 May 2008). "How Josef Fritzl Created his Regime of Terror". Spiegel Online. Retrieved 6 May 2008.
  2. "Cellar in abuse case described". BBC News. 5 May 2008. Retrieved 6 May 2008.
  3.  "The Amstetten Horror House: 8,516 Days in Darkness". Spiegel Online. 6 May 2008. Retrieved 6 May 2008.
  4.  Susan Donaldson James (2 May 2008). "Elisabeth Fritzl's Trauma Like 'Walking Dead'". abcNEWS. pp. 1–4. Retrieved 2 June 2009.
  5.  Hall, Allan (2008). Monster. London: Penguin. ISBN 978-0-14-103970-1.
  6. "Profile: Josef Fritzl". BBC News. 19 March 2009. Retrieved 6 May 2008.
  7. "Cellar monster Josef Fritzl faces 3,000 rape charges in December trial". London: London Evening Standard. 25 August 2008. Retrieved 27 April 2018.
  8. Eben Harrell, Austria's S*x-Slave Father Tells His Side of the Story, 23 October 2008, Time.
  9. Sam, Adreas (16 May 2008). "Josef Fritzl's threats to gas family were a bluff". London: Daily Telegraph. Retrieved 16 May 2008.
  10. Elizabeth Stewart and agencies (9 May 2008). "'The urge to taste forbidden fruit was too strong'". The Guardian. London. Retrieved 12 May 2008.
  11. "'Second man' at Austrian cellar". BBC News. 1 May 2008. Retrieved 6 May 2008.
  12. "Doctor found note from victim". BBC News. 29 April 2008. Retrieved 19 May 2008.
  13. "Fritzl girl wakes from coma and is reunited with her family". The Daily Telgraph. 9 June 2008. Retrieved 30 October 2015.
  14. Landler, Mark (28 April 2008). "Austria Says Man Locked Up Daughter". The New York Times. Retrieved 29 April 2008.
  15. "Timeline: Austrian cellar case". BBC News. 19 March 2009.
  16. "DNA 'backs Austrian incest claim'". BBC News. 29 April 2008. Retrieved 29 April 2008.
  17.  Allen, Nick (29 April 2008). "Lawyer: Fritzl denies rape and abduction". London: telegraph.co.uk. Retrieved 29 April 2008.
  18. "Fritzl made daughter write 'fake' release letter". metro.co.uk. 1 May 2008. Retrieved 1 May2008.
  19. "How Fritzl Planned To Blame Years Of Torture On Evil Sect". Daily Express. 2 May 2008. Retrieved 2 May 2008.
  20. "The Family Man of Amstetten: Double life of a pillar of Austrian society". The Independent. 27 October 2011. Retrieved 30 October 2015.
  21. "Inside Josef Fritzl's cellar dungeon". BBC News. 30 April 2008. Retrieved 10 May 2008.
  22. Weaver, Matthew (28 April 2008). "Timeline: Austrian cellar case". London: guardian.co.uk. Retrieved 29 April 2008.
  23. Gammell, Caroline (16 March 2009). "Josef Fritzl trial: Elisabeth gave birth alone and afraid". The Telegraph.
  24. Pidd, Helen (18 March 2009). "Timeline: Fritzl cellar case". The Guardian.
  25. Connolly, Kate (6 May 2008). "Fritzl began plans for dungeon in 1978". The Guardian.
  26. Connolly, Kate (16 March 2009). "Josef Fritzl trial: 'She spent the first five years entirely alone. He hardly ever spoke to her'". The Guardian.
  27. Secrets of the Cellar: John Glatt
  28. "Wer ist Josef Fritzl?" (in German). ORF. 29 April 2008. Retrieved 6 May 2008.
  29. Bradley S. Klapper (2 May 2008). "Josef Fritzl: a shrewd liar and an obsessive tyrant". Associated Press. Archived from the original on 16 May 2008. Retrieved 18 May 2008.
  30. "Joseph Fritzl Could Face Murder Charges". The Daily Telegraph. Retrieved 30 October 2015.
  31. "S*x slave dungeon: I knew Fritzl had raped his daughter, says man upstairs". The Evening Standard. London. 12 April 2012.
  32. "Police study old Fritzl s*x case". BBC News. 2 May 2008. Retrieved 2 May 2008.
  33. Mathieu, von Rohr (6 May 2008). "Der Fall Amstetten: Wie Josef Fritzl die Behörden täuschte". SPIEGEL ONLINE (in German). Retrieved 25 May 2016.
  34.  Sam, Andreas (10 May 2008). "Fritzl blames Nazis and speaks of mother's love". The Age. Melbourne. Retrieved 10 May 2008.
Etiketler : Elisabeth Fritzl Elisabeth Fritzl simdiki hali Elisabeth Fritzl son hali Josef Fritzl Josef Fritzl Bir Canavarın Hikayesi Josef Fritzl Kimdir
Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image
ad image

Bunlar da ilginizi çekebilir

Andrey Romanoviç Çikatilo Kimdir?

Andrey Romanoviç Çikatilo Kimdir?

Andrey Romanoviç Çikatilo, Sovyetler Birliği'nde faaliyet göstermiş en az 52 kişiye yaptığı cinsel saldırı, cinayet ve vahşice sonuçlanan suçlardan dolayı tutuklanan ve idam edilen bir seri katildir. Kendisine "Rostov Kasabı", "Rostov Canavarı" ve "Kırmızı Kasap" gibi lakaplar verilmiştir. 1978-1990 yıllarında, Ukrayna ve Rusya'da en az 52 genç kadın ve çocuğu öldürmesiyle tanınmaktadır. Çoğunlukla öldürdüğü insanlar genç ve savunmasız çocuklardı ve cinayetler vahşi şekilde işlenmişti. Çikatilo, 1992 yılında yakalanmış, 1994 yılında idam edilmiştir.

5 yıl önce
Katil Ali Asghar Boroujerdi Kimdir?

Katil Ali Asghar Boroujerdi Kimdir?

İran’da Katil Asgar (Asghar-e Ghatel, Asghar Qatel, Katil Asghar) olarak bilinen Ali Asghar Borujerdi, 20. yüzyılda yaşamış olan bir seri katildir. Borujerdi, İran’ın ilk eşcinsel tecavüzcüsü ve ilk seri katilidir.

5 yıl önce
Seri Katil Mehmet Ali Çayıroğlu Kimdir?

Seri Katil Mehmet Ali Çayıroğlu Kimdir?

Mehmet Ali Çayıroğlu, Ordu ve Samsun illerinde 2013-2018 yılları arasında en az 11 kişiyi öldürdüğü iddia edilen Türk seri katilidir. Olaylar, altı yıl boyunca gerçekleşti ve kurbanları genellikle yalnız yaşayan kadınlar olmakla birlikte, yaşları 18 ile 60 arasında değişen erkekleri de hedef aldığı iddia edildi. 2018 yılında yakalandı ve 5 kez müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Mehmet Ali Çayıroğlu daha sonra cezasının kesinleşmesi için temyize başvurdu.

5 yıl önce
ad image
ad image