Arama

İran’ın İlk Kadın Seri Katili; Mahin Qadiri

Mahin Qadiri, İran'da 2000'li yılların başında yaşamış ve en az 5 yaşlı kadın olmak üzere 6 kişiyi öldürmekle suçlanan, İran'ın ilk kadın seri katili olarak bilinmektedir. 20 Aralık 2010’da asılarak idam edildi.

20/10/2019 15:09 | Son Güncelleme : 29/03/2024 07:13 | Super Admin


İran’ın İlk Kadın Seri Katili; Mahin Qadiri
ad image
ad image

İran polisi, bir dizi seri cinayet davası üzerinde çalışırken karşılaşacakları manzara karşısında adeta şok olacaktır. İran’ın Kazvin şehrinde birbirine benzeyen kadın cinayetlerini araştırmaya başlayan yetkililer, cinayetlerin bir seri katil tarafından işlendiği yönünde şüpheler duymaya başladı. Bu şüphelerinde haklı olsalar da zanlıyı yakaladıklarında bir şok daha yaşayacaklardı. Zanlı olarak 32 yaşında ki Mahin Qadiri‘yi tutuklandıklarında İran tarihinin ilk kadın seri katiliyle karşı karşıya kalmışlardı. Bu durum hem yetkililer için hem de İran tarihi için bir ilkti.

KÜNYE

Doğum adı: Mahin Qadiri
Lakap: The Agatha Christie Serial Killer (Agatha Christie Seri Katili)
Sınıflandırma: Seri katil
Karakteristiği: Boğarak öldürme – Hırsızlık
Kurbanların Sayısı: 5’i kadın olmak üzere en az 6 kişiyi öldürdü
Doğum Tarihi: 1977
Cinayetlerin Tarihi: Şubat 2008 – Mayıs 2009
Tutuklanma Tarihi: 19 Mayıs 2009
Kurban Profili: Orta yaş ve üzeri kadınlar
Cinayet Yöntemi: Boğma
Yer: İran’ın Kazvin Şehri
Durum: 20 Aralık 2010’da asılarak idam edildi.

2023-05-14_12-47-55[1]-i6460aebeac5ab.png

Agatha Christie’den İlham Alıyor

Şubat 2008 ile Mayıs 2009 tarihleri arasında 5 yaşlı kadının cinayetinden şüpheli olarak tutuklanan Mahin Qadiri‘nin aslında en az 6 kişiyi öldürdüğü anlaşılacaktı. İranlı yetkililer kadın seri katilin aynı zamanda İngiliz yazar Agatha Christie‘nin suç romanlarından ilham aldığını açıklamışlardır.

Kazvin savcısı Muhammed Baqer Olfat, İranlı gazetecilere yaptığı açıklamada “Mahin’in cinayetlerini işlerken ve sonrasında yakalanmamak için Agatha Christie‘nin suç romanlarından faydalandığını itiraf ettiğini” söyledi.

Mahin’in hangi Agatha Christie romanlarından ilham aldığı henüz belirlenememiş olsa da yazarın kitaplarının çoğunda kurbanlarını etkisiz hale getirebilmek için uyuşturucu kullanıldığı bilinmektedir. Bununla birlikte 1976’da ölen İngiliz yazarın İranlılar tarafından çok sevildiği ve birkaç kez İran’ı ziyaret ettiği biliniyor. Hatta hikayelerinden biri için İran’ın Şiraz şehrini seçtiği biliniyor. Kitabın ismini ise “Şiraz’daki Ev” olarak belirlemişti.

Kurbanlarını Öldürme Şekli

Mahin, kurbanlarını genellikle orta yaşın üzerinde ki kadınlar olarak seçiyordu. Onları namaz kılmak için geldikleri camilerden buluyordu. Camide namaz kılan kadınlarla dostluk kuran Mahin, onları bir şekilde ikna ederek aracına bindiriyor ve öldürüyordu.

Yetkililer, Mahin’in cinayetlerine ilk başlangıç nedeninin oldukça fazla borucunun olmasından dolayı hırsızlık amacıyla işlediklerini iddia etmektedir. Mahin sadece öldürmüyor aynı zamanda hırsızlık da yapıyordu. Şubat 2008’den beri aynı şekilde öldürülen 4 kadın kurban için incelemeler yapan yetkililer sonunda Mahin’i tutuklamışlardı. Bu tutuklamanın ardından 5’i kadın olmak üzere en az 6 kişiyi öldürdüğü ortaya çıkmıştır.

Mahin, camide tanıştığı orta yaşın üzerinde ki kadınları aracına binmeye ikna ettikten sonra onlara arabasında daha önceden içine uyuşturucu koyduğu meyve sularını ikram ediyordu. Burada ki uyuşturucu kullanımı fikri ise Agatha Christie‘nin suç romanlarından geliyordu. Uyuşturucu bulunan meyve suyunu içen kadınlar kendilerinden geçince de onları boğarak öldürüyordu. Bunun ardından ise kurbanların üstünde ki mücevherlerini ve değerli diğer şeyleri çaldıktan sonra cesetlerini tenha bir yere atıyordu.

Bir Kurban Kendine Geliyor

Kurbanlarından birisi meyve suyu içtikten sonra kendinden geçmişti ve Mahin her zaman ki gibi onu boğmaya başlamıştı. Tam bu sırada kurban kendisine gelmeye başladı. İlk olarak ne yapacağını şaşıran Mahin ardından kurbanla arabanın içinde boğuşmaya başladı.

Bilinci tam olarak yerine gelmeyen kurban can havliyle mücadele etse de uyuşturucunun etkisinde olduğundan fazla karşı koyamaz. Mahin ise arabada bulunan bir demir çubuk yardımıyla talihsiz kadının kafasına vurarak onu öldürür ve ardından eşyalarını çalarak onu tenha bir yere atar.

İran’ın İlk Kadın Seri Katili Yakalanıyor

İran’ın ilk kadın seri katili olan Mahin’in tutuklanmasına neden olan olay ise cinayetleriyle alakalı değildi. Aslında onun tutuklanmasına neden olacak şey bir trafik kazası olacaktı. Polisten oldukça iyi bir şekilde saklanan ve arkasında iz bırakmayan bir seri katilin bu kadar basit bir durumla tutuklanması ise gerçekten trajikomik bir olaydı.

Tutuklanmadan önce yetkililerin cesetlerin yakınında buldukları bir ayak izi, onları cinayetleri işleyenin aslında bir kadın olabileceği fikrini ortaya çıkardı. Cesedin yakınında bulunan ve cesedi buraya bırakan kişinin ayak izi olduğu kuvvetle muhtemel olan bir izin aslında bir kadına ait ayakkabı izi olduğu anlaşılınca da yetkililer kadınlar üzerinde yoğunlaşmışlardır.

Bu cinayetin gazetede yayınlanmasından sonra haberi okuyan 60 yaşında ki bir kadın tanıklık yapmak üzere yetkililere ulaştı ve cesedin atıldığı yerde, olay günü açık renkli Renault marka bir otomobil gördüğünü ve bu arabanın şüpheli bir şekilde olay yerinden hızla uzaklaştığını gördüğünü söyledi.

Bu tanıklığın ardından yetkililerin elinde artık daha fazla bilgi bulunuyordu. İlk olarak artık bir kadın zanlı arıyorlardı ve şimdide ellerinde açık renkli Renault marka şüpheli bir aracın profili geçmişti. Şimdi bu iki ipucunu da kullanarak açık renkli Renault marka aracı olan bir kadını arıyorlardı.

Yapılan geniş araştırmalar sonucunda olay yerine yakın bir yerde bu tarife uyan bir aracın kazaya karıştığı bilgisini elde ettiler. Bu ipucunu oldukça kıymetli bulan yetkililer bunu araştırmayı daha uygun bularak olayın üzerine gitti ve kazaya karışan kişinin 32 yaşında ki Mahin Qadiri isminde bir kadın olduğunu belirledi. Kaza sonrasında tutanaklara geçen bu ismi bulan yetkililer artık en büyük şüphelilerini de bulmuştu.

qadiri-movie-stlll[1]-i6460aed969aa8.png

İdam Edildi

Mahin Qadiri tutuklandıktan sonra cinayetleri işlediğini itiraf etti. İlk olarak yaklaşık 16000 £ sterlin borcunu ödeyebilmek için cinayetler işlemeye başladığını söyledi. Cinayetleri hırsızlık amacıyla yaptığını ve bunun için kolay hede olan yaşlı kadınları seçtiğini söyledi. İşin ilginç yanı Mahin, eski ev sahibini ve teyzesinin cinayetlerinin de kendisi tarafından işlendiğini kabul ettiği iddia edilmektedir.

Kazvin polis şefi Ali Ekber Hedayati,  “Mahin’in anne sevgisinden mahrum kalmış olmasının bu cinayetleri tetiklemiş olabileceğinin altını çizdi. Bu durum onda zihinsel bir rahatsızlığın oluşmasına neden olmuş olabilirdi. Bundan dolayı kendisi için “Anne” figürünü içeren yaşlı kadınları hedef seçiyordu. Onlarla dostluk kurabilmek ve aracına binmeye ikna edebilmek için yaşlı kadınlara annesine benzediğini söylüyordu” şeklinde açıklamada bulundu.

Cinayet, tecavüz, silahlı soygun, uyuşturucu kaçakçılığı ve zina gibi büyük suçlar İran’da ölümle cezalandırılıyor. Bundan dolayı Mahin çıkarıldığı mahkemede suçlu bulundu ve idam cezası verildi.

Mahkemede 5’i kadın olmak üzere en az 6 kişinin ölümüyle suçlanmasına rağmen sadece 5 kadın cinayetinden cezaya çarptırıldı. Hakkında ki suçlamalarla birlikte yaptığı itirafta göz önünde bulundurularak asılarak idam edilmesine karar verildi.

Mahin, 20 Aralık 2010’da asılarak idam edildi.

Mahin ile Yapılan Röportaj

Okuduğunuz yazı, 6 Temmuz 2009 tarihli haftalık yayınlanan Irandokht gazetesinden bir gazeteciyle yapılan röportajdır.

Soru: Bu altı cinayeti işlemenizin ana nedeni neydi?

Bir bölgede çalışıyor olmama rağmen sorunlar ve maddi sıkıntılar temel motivasyonumdu ama maddi sorunlarımı çözemedim. Var olmayan sahte bir şirket beni bir çıkmazın içine atmıştı. Bireysel kredi almak için birkaç çek çekmişti ve ben krediyi almamış olmama rağmen yirmi beş milyon tutarında çek düzenlemişti.

Soru: Öldürme yöntemini nereden buldunuz?

Kesinlikle özel bir yer değildi ama izlediğim diziler, filmler ve bazen de bazı dergi ve gazeteler kadınları bu şekilde öldürmeme neden oluyordu.

Soru: Sadece tek başına, iki kız annesi olan Mahin'in bütün bu cinayetleri işlediğine kamuoyu inanamadı. Suç ortakların var mıydı?

İnsan farklı durumlarda farklı şeyler yapar. Hepimiz bu suçu asla işlemeyeceğimizi düşünebiliriz ama ben de tüm insanlar gibiyim. Sıkıştığınızda ve baskı altında olduğunuzda, insanların inanması zor şeyler yaparsınız. Örneğin cezaevindeki bir kadın, bir gencin tecavüzüne karşı kendini savunup onu öldürdüğü için şimdi idamın eşiğine geldi.

Soru: Kurbanları nasıl seçiyordunuz?

Torunu görmüş, gözleri artık dünyayı aramaktan vazgeçmiş yaşlı hanımları seçerdim!

Soru: Geçiminizi sağlamak ve sorunlarınızı çözmek için cinayet işlediğiniz aklınıza ilk ne zaman geldi?

Birincisi, yaşamak için değildi ve birine borcum vardı ve ayrıca kredi borcum da vardı. Bir yerden karşılayamadım. Böylece ilk cinayeti ve diğer ikisini ben işledim.

Soru: Bu koşulların ortaya çıkmasında en çok rolü kim oynadı?

Baş suçlu benim. Ama annem bana babamın mirasını verseydi, maddi sıkıntılar beni buraya taşımazdı. Kocam bir erkek ve ortak olarak işini doğru düzgün yapmadı. Bağımlılık yaptı ve söylediği diğer birçok sorun burada doğru değil!

Soru: Kızlarınızdan bahsedin. Şimdi neredeler?

Küçük bir kızım var şuanda ablasıyla birlikte yaşıyor.

Soru: İlk itiraftan sonra bu gece daha rahat uyuyacağını söylemiştin. O geceden önce durumunuz nasıldı?

Geceleri rahat uyuyamıyordum ve vicdan azabı çekiyordum. Ama o gece itiraf ettiğimde üzerimden ağır bir yük kalkmıştı ve rahat bir uykuya daldığımı söyleyebilirim.

Soru: Komşularınızın hepsi sizin bir şiddet kurbanı olduğunuz konusunda ısrar ediyorlar ve suçu Mahin Ghadiri'nin işlediğine inanmıyorlar. Bu cinayetleri işlediğine inanıyor musun?

İnsanlar, özellikle de gazeteler beni boynuzsuz bir dev yaptı ve Mahin'in bir canavar ya da Mars'tan gelen bir insan olduğunu düşünüyorlar ama gerçek şu ki, ben hala bu suçu işlediğime inanamıyorum. Her şey bir rüya gibi. Ailem ve arkadaşlarım bile hala şokta. Buna inanmaları zor.

Soru: Cinayetler sırasında herhangi bir korkunuz oldu mu?

Vallahi iki misli insan olurdum ve hayatta olurdum. Kontroller geldiğinde içeri girmem gerekiyordu. Karar vermek çok zordu ama zorundaydım.

Soru:  Bu cinayetlere daha ne kadar devam edecektin?

Borçlarım bitene kadar cinayetlere devam edecek ve bu çıkmazdan bir mahsul çıkmasını bekleyecektim.

Soru: Emamzadeh kurbanları aramak için uygun bir yer miydi? (Emamzadeh, İran'ın Kazvin Eyaleti, Avaj İlçesi, Abgarm Bölgesi, Kharaqan-e Sharqi Kırsal Bölgesi'nde bir köydür.)

Kalabalık olan Emamzadeh, seçtiğim türden insanlar nedeniyle çok iyi bir yerdi.

Soru: Sen bir anneydin, onların da anne olduklarını, çocukları olduğunu ve çocuklarının annelerini beklediklerini bir an düşünmedin mi?

Her şeyi düşündüm ama benim de anne olduğumu da düşündüm. Bu toplulukta kaybedilen minimum şeye sahip olma hakkım var. Ben bencil bir insanım elbette.

Soru: Eğer bir yargıç olsaydınız, kendiniz için nasıl bir karar verirdiniz?

Kendimi altı kez idam ederdim.

Soru: Kurban ailelerine ne demek istersiniz?

Hepsi için özür dilerim. Anneler Günü'nde neden çocuklarımla birlikte olmadığımı düşünürken yalnız kaldım ve sonra birçok annenin Anneler Günü'nü görme fırsatını engellediğim ve herkesten özür dilediğim ve onların çok sadık ve asil aileler olduklarını hayal ettiğim sonucuna vardım.

 

qaditi-testify-vertical-tassels[1]-i6460aefa8b1c3.png

Etiketler : İran tarihinin ilk kadın seri katili İranın ilk kadın seri katili kadın seri katiller Mahin Qadiri Mahin Qadiri Kimdir
Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image
ad image

Bunlar da ilginizi çekebilir

Andrey Romanoviç Çikatilo Kimdir?

Andrey Romanoviç Çikatilo Kimdir?

Andrey Romanoviç Çikatilo, Sovyetler Birliği'nde faaliyet göstermiş en az 52 kişiye yaptığı cinsel saldırı, cinayet ve vahşice sonuçlanan suçlardan dolayı tutuklanan ve idam edilen bir seri katildir. Kendisine "Rostov Kasabı", "Rostov Canavarı" ve "Kırmızı Kasap" gibi lakaplar verilmiştir. 1978-1990 yıllarında, Ukrayna ve Rusya'da en az 52 genç kadın ve çocuğu öldürmesiyle tanınmaktadır. Çoğunlukla öldürdüğü insanlar genç ve savunmasız çocuklardı ve cinayetler vahşi şekilde işlenmişti. Çikatilo, 1992 yılında yakalanmış, 1994 yılında idam edilmiştir.

5 yıl önce
Katil Ali Asghar Boroujerdi Kimdir?

Katil Ali Asghar Boroujerdi Kimdir?

İran’da Katil Asgar (Asghar-e Ghatel, Asghar Qatel, Katil Asghar) olarak bilinen Ali Asghar Borujerdi, 20. yüzyılda yaşamış olan bir seri katildir. Borujerdi, İran’ın ilk eşcinsel tecavüzcüsü ve ilk seri katilidir.

5 yıl önce
Seri Katil Mehmet Ali Çayıroğlu Kimdir?

Seri Katil Mehmet Ali Çayıroğlu Kimdir?

Mehmet Ali Çayıroğlu, Ordu ve Samsun illerinde 2013-2018 yılları arasında en az 11 kişiyi öldürdüğü iddia edilen Türk seri katilidir. Olaylar, altı yıl boyunca gerçekleşti ve kurbanları genellikle yalnız yaşayan kadınlar olmakla birlikte, yaşları 18 ile 60 arasında değişen erkekleri de hedef aldığı iddia edildi. 2018 yılında yakalandı ve 5 kez müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Mehmet Ali Çayıroğlu daha sonra cezasının kesinleşmesi için temyize başvurdu.

5 yıl önce
ad image
ad image