Arama

44 Yıl Sonra Golden State Killer Nasıl Yakalandı (Joseph James DeAngelo)

Golden State Katili, eski bir polis memuru olan Joseph James DeAngelo adlı seri katildir. 1974 ile 1986 yılları arasında Kaliforniya'da en az 13 cinayet, 50 tecavüz ve 120 soygun işlediği belirtilmektedir. 40 yıl boyunca kaçtıktan sonra 2018 yılında DNA testleri ile yakalanarak ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştır. DeAngelo ayrıca East Area Rapist ve Original Night Stalker olarak da bilinir.

21/10/2018 18:58 | Son Güncelleme : 27/04/2024 11:32 | Super Admin


44 Yıl Sonra Golden State Killer Nasıl Yakalandı (Joseph James DeAngelo)
ad image
ad image

Golden State Killer, Amerika'nın Orange County bölgesi başta olmak üzere birçok bölgede adeta terör estiren bir seri katildi. 1974 ile 1986 yılları arasında saldırılarıyla bölgeye büyük korkular yaşatan seri tecavüzcü - katil Golden State Killer, birçok kitaba, belgesele ve filme konu olmuştur. Minimum 120 soygun, 50 tecavüz ve 12 cinayetten sorumlu tutulan sapık katil, her yerde DNA'sını bırakmasına rağmen dönemin teknolojisinin yeterli olmamasından dolayı bir türlü yakalanamamıştı. Taki 44 yıl sonrasına kadar...

Golden State Killer Nasıl Yakalandı

24 Nisan 2018’de tutuklanan azılı sapık suçlu, DNA verilerine göre soyağacı listelemesi yapan bir internet sitesi sayesinde ele geçirildi.

Golden State Killer, aslında hiçbir zaman unutulmamıştı ama gündeme tekrar gelmesinde bir kitabın çok büyük etkisi oldu diyebiliriz. Michelle McNamara’nın kaleme aldığı "I'll Be Gone in the Dark: One Woman's Obsessive Search for the Golden State Killer" adlı kitabı aslında herkesin bildiği bir şeyin açık açık konuşulmasına neden olmuş ve toplumun ortak tepkisinin yeniden gün yüzüne çıkmasına vesile olmuştur.

Amerika'nın en fazla ilgi gören podcast’lerinden birisinin sunuculuğunu yapan Michelle McNamara, "True Crime Diary" isimli programında Amerika’da aktif halde yaşamış olan seri katilleri mercek altına alıyordu. McNamara’nın ilgisini en çok çeken isim, korkun suçlar işlemesine rapmen halen bulunamamış olmasından dolayı Golden State Killer’di. McNamara’nın sunmuş olduğu program o kadar popülerdi ki, ünlü Amerikalı yayıncı Harper Collins’ten kendisine kitap yazması teklifi geldiğinde hemen kabul etti ve Golden State Killer’ın hayat hikayesinin anlatıldığı "I'll Be Gone in the Dark: One Woman's Obsessive Search for the Golden State Killer" isimli kitabı yazmayı başardı.

Bu kitap piyasaya çıktıktan sonra o kadar fazla ilgi gördü ki Amerika'da çıktığı dönemde "en çok satanlar" listesinde ikinci sıraya kadar yükseldi ve uzun süre ilk beşte kendisine yer buldu.

Kitabın bu kadar ilgi görmesi FBI'yi de harekete geçirdi ve dosya tekrar inceleme altına alındı. FBI, dosyayı ve delilleri günümüz son teknolojisiyle yeniden incelemeye başladı ve DNA araştırmalarına tabi tutulan, suçlunun 35 yıl önce bir olay yerinden alınan sperm örneklerinden başarılı bir şekilde DNA profilini çıkarmayı başardı.

Cinayetlerin ve tecavüzlerin yaşandığı dönemde katile takılan isimler:

  • Golden State Killer (Golden State Katili)
  • East Area Rapist (Doğu Bölgesi Tecavüzcüsü)
  • Original Night Stalker (Orijinal Gece Avcısı)
  • Visalia Ransacker (Visalia Yağmacısı)
  • East Bay Rapist (Doğu Körfezi Tecavüzcüsü)
  • Dollner Street Prowler (Dollner Sokağı Avcısı)
  • Diamond Knot Killer (Elmas Düğüm Katili)

Golden State Killer’ın aynı zamanda aktif olduğu bölgeye yakın yerlerde işlenmiş olan birçok suçla da ilişkilendirildi. Bu konunun aydınlanmasında en çok gelişen teknolojinin etkisi olmuştur ve bu sayede yıllar önce çözülemeyen birçok olayın aydınlanmasında önemli rol oynamıştır.

Fakat Golden State Killer için tuhaf sonuçlar alınıyordu. 2016 yılında DNA profili sisteme girilen suçlunun ne yazık ki herhangi bir eşleşme olmamasından dolayı net bir sonuç elde edilememişti. Ta ki Nisan 2018’e kadar!

Bir kitabın yazılması ve konunun tekrar herkes tarafından tartışılmaya başlandığı 2016 yılından yaklaşık 2 yıl geçmesinin ardından tekrar açılan Golden State Killer davası, Nisan sonunda mucizevi tutuklamayla noktalandı.

Bu azılı seri katilin tutuklanması ise "GEDmatch" isimli bir internet sitesi sayesinde oldu. Bu site, sisteme girilen DNA bilgilerini karşılaştırarak insanların uzak akrabalarını bulabilmesine yardımcı olan bir siteydi. Golden State Killeri ise bir akrabasının (kuzen) kendi DNA’sını siteye eklemesiyle birlikte ilk defa somut ve büyük ipucu elde edildi ve zanlının 1800’lerde yaşamış olan büyük-büyük-büyük dedesiyle ilk eşleşme yapıldı.

Bu eşleşmenin sonucunda FBI harekete geçti ve bu DNA ilişkisine dahil olabilecek yüzlerce aile bireyini günümüzde yaşayanlara varıncaya kadar tek tek inceledi. İnceleme esnasında yaş ve bölge ile de kısıtlandıran tarama bilgileri sayesinde sadece iki kişi kalıncaya kadar eleme usulüyle devam edildi. Bu iki kişi daha yakın takip altına alındı. Bu iki kişi de hem yaş olarak hemde özellikle 1974-1986 yılları arasında yaşadıkları yer olarak suçlu profiline çok yakındılar. FBI incelemeleri sonucunda "Joseph James DeAngelo"yu "Golden State Killer" olarak tutukladı.

Bu tutuklama yapılmadan önce DeAngelo'nun çöpünden kendisine ait olan DNA elde edildi ve bu DNA yıllar önce olay yerinden toplanmış bir sperm örneğinden alınan DNA profiliyle eşleştirildi ve sonuç pozitif çıktı. Bu da demek oluyordu ki "Golden State Killer" olarak 44 yıldır aranan azılı suçlu "Joseph James DeAngelo"dan başkası değildi.

70'li yılların sonlarında polis memurluğu yapan ve görevi esnasında yapmış olduğu çeşitli küçük hırsızlıklardan dolayı meslekten ihraç edilen Joseph James DeAngelo artık resmi olarak tutuklanmıştı.

Yapılan resmi açıklamada, şuanda 72 yaşında olan seri tecavüzcü ve katil Joseph James DeAngelo, kendine ait evinde kızına ve torununa yemek pişirdiği esnada gerçekleşen bir polis baskınıyla tutuklanmıştı. Açıklananlara göre DeAngelo baskın sırasında çok soğuk kanlıymış ve polise "Ocakta yemeğim var" bile demekten çekinmemiş!

Şuanda sıradan bir dede profili çizen ve torunlarıyla emeklilik günlerini geçiren dönemin en çok korkulan seri katili DeAngelo, Vietnam’da savaşmış eski bir Amerikan askeri ve polis memuruydu.

Polislik mesleğinden 1979 yılında hırsızlık yaptığı gerekçesiyle atılmış. 1979 yılından yeniden işe girdiği 1990’a kadar ise ne işle meşgul olduğu ise hala bilinmiyor.

1990’dan sonra ve çalışma hayatının kalanında ise, "Save Mart" isimli market zincirinin dağıtım merkezinde görev yapmıştır. Üç çocuğu ve pek çok torunu var.

Şuanda tutuklu bulunan Golden State Killer’ın mahkeme sürecine çok yakında başlanacak. Ortada tabii ki cevap bekleyen pek çok soru var. En önemlilerinden biri de, 1986 yılında suç dalgasının bir anda neden kesildiği. Mahkeme sürecinde başta bu soru olmak üzere, tüm bu detayları öğrenme fırsatımız da olacak.

 

By Kaynuka

Etiketler : East Area Rapist East Area Rapist Golden State Killer kimdir Golden State Killer Nasıl Yakalandı Joseph James DeAngelo kimdir Joseph James DeAngelo Nasıl Yakalandı Original Night Stalker
Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image
ad image

Bunlar da ilginizi çekebilir

Andrey Romanoviç Çikatilo Kimdir?

Andrey Romanoviç Çikatilo Kimdir?

Andrey Romanoviç Çikatilo, Sovyetler Birliği'nde faaliyet göstermiş en az 52 kişiye yaptığı cinsel saldırı, cinayet ve vahşice sonuçlanan suçlardan dolayı tutuklanan ve idam edilen bir seri katildir. Kendisine "Rostov Kasabı", "Rostov Canavarı" ve "Kırmızı Kasap" gibi lakaplar verilmiştir. 1978-1990 yıllarında, Ukrayna ve Rusya'da en az 52 genç kadın ve çocuğu öldürmesiyle tanınmaktadır. Çoğunlukla öldürdüğü insanlar genç ve savunmasız çocuklardı ve cinayetler vahşi şekilde işlenmişti. Çikatilo, 1992 yılında yakalanmış, 1994 yılında idam edilmiştir.

5 yıl önce
Katil Ali Asghar Boroujerdi Kimdir?

Katil Ali Asghar Boroujerdi Kimdir?

İran’da Katil Asgar (Asghar-e Ghatel, Asghar Qatel, Katil Asghar) olarak bilinen Ali Asghar Borujerdi, 20. yüzyılda yaşamış olan bir seri katildir. Borujerdi, İran’ın ilk eşcinsel tecavüzcüsü ve ilk seri katilidir.

5 yıl önce
Seri Katil Mehmet Ali Çayıroğlu Kimdir?

Seri Katil Mehmet Ali Çayıroğlu Kimdir?

Mehmet Ali Çayıroğlu, Ordu ve Samsun illerinde 2013-2018 yılları arasında en az 11 kişiyi öldürdüğü iddia edilen Türk seri katilidir. Olaylar, altı yıl boyunca gerçekleşti ve kurbanları genellikle yalnız yaşayan kadınlar olmakla birlikte, yaşları 18 ile 60 arasında değişen erkekleri de hedef aldığı iddia edildi. 2018 yılında yakalandı ve 5 kez müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Mehmet Ali Çayıroğlu daha sonra cezasının kesinleşmesi için temyize başvurdu.

5 yıl önce
ad image
ad image