Arama

Arkadaşım Dahmer – My Friend Dahmer (2017) Filmi Değerlendirme

My Friend Dahmer, Marc Meyers tarafından yazılan ve yönetilen, Amerikalı seri katil Jeffrey Dahmer'in gençlik yıllarını konu alan 2017 yapımı bir biyografik psikolojik drama filmidir. Filmin hikayesi, Dahmer'in lisedeyken yalnızlığı, alkolizmi ve okulda çevresindeki insanlarla olan ilişkisi üzerine odaklanmaktadır. Ross Lynch, Jeffrey Dahmer'i oynamaktadır. Film, Derf Backderf tarafından yazılan ve Dahmer ile ilgili hatıralarını anlatan bir çizgi romanın uyarlamasıdır. My Friend Dahmer, eleştirmenlerden olumlu eleştiriler almıştır ve Ross Lynch'in oyunculuğu özellikle övülmüştür.

18/01/2019 13:49 | Son Güncelleme : 29/03/2024 15:30 | Super Admin


Arkadaşım Dahmer – My Friend Dahmer (2017) Filmi Değerlendirme
ad image
ad image

Dünya tarihinin en korkunç seri katilleri arasında olan Jeffrey Dahmer, tarihe ismini kanlı harflerle yazmış ve hapishanede başka bir mahkumun saldırısı sonucunda hayatını kaybetmiştir. Peki bu korkunç cinayetleri işleyen katilin çocukluk dönemi nasıl geçmiştir.

 

 

 

 

 

İşte bu soruya John (Derf) Backderf cevap veriyor. Yazdığı kitap sayesinde Jeffrey Dahmer ile ilgili bize bambaşka bilgiler veriyor.

 

 

 

John (Derf) Backderf tarafından çizgi roman olarak kaleme aldığı kitap sayesinde bir seri katilin çocukluk ve gençlik yıllarına yolculuk yapabileceğiz.

 

(Lise’de Dahmer)

 

Yalnız şunu belirtmeliyim ki bu filmde Dahmer’in hiçbir cinayeti işlenmemiş sadece cinayete giden yolun nasıl olduğu anlatılmıştır. Seri katilin gençlik yıllarına değinilerek nasıl bir ortamda yetiştiği ortaya çıkartılmıştır.

 

Filmin final sahnesinde ise ilk cinayeti olan “Stephen Hicks” ile tanışır ve onu alarak arabasıyla uzaklaşır.

 

My Friend Dahmer (2017) filmi John (Derf) Backderf tarafından kaleme alınan kitaptan uyarlanarak çekilmiştir. Bu film sadece Dahmer’in gençliğini değil aynı zamanda bir seri katilin nasıl bir ortamdan çıkabileceğini de bizlere gösteriyor. Aile yaşantısından arkadaş ortamına kadar birçok etkenin insan üzerinde bıraktığı etkileri de ayrı bir şekilde görebiliyoruz.

 

 

 

frey – Baba Lionel – Anne Joyce – Kardeş David)

 

 

 

(Jef(Kardeş David – Baba Lionel – Jeffrey )

 

Film 1978 yılında başlıyor. Dahmer, Ohio, Richfield kasabasında bulunan Revere Lisesinde eğitim hayatına başlamıştır ve henüz 18 yaşındadır. Lise hayatına başladığında silik bir karakter olan Dahmer her zaman itilmeye ve aşağılanmaya devam etmiştir. Çok fazla arkadaşı olmadığı gibi okulda ki diğer öğrenciler de onu adeta bir “ucube” olarak tanımlamışlardır. Dahmer’in aile hayatı da bir o kadar karmaşık bir yapıya sahiptir. Paranoyak kişilik bozukluğu yaşayan annesi ile pasif-agresif babasının durmadan kavga halinde olmaları ve küçük kardeşi David ile bu kavgaların arasında yaşam mücadelesi de oldukça zorlu geçmektedir.

 

 

 

Analitik kimyacı olan babası Lionel Herbert Dahmer ise oğlunda kendininde sahip olduğu birçok pasifliği görmüş ve bunun önüne geçebilmek için çok çaba sarf etmişse de çok da başarılı olamamıştır.

 

Jeffrey Dahmer çocukluğundan beri hayvan leşleriyle oynamaya, onların içini açmaya ve onları asitte eriterek kemikleriyle oynamaya hevesli birisi olarak büyümüştür. Babası sonunda dayanamayarak ormanda bulunan kulübesini yıkar. Bunun sonrasında biraz daha arkadaş edinmeye başlayan Dahmer, tam bu arada My Friend Dahmer kitabının yazarı olacak John (Derf) Backderf ile arkadaşlık yapmaya başlar.

 

 

 

Kitabın yazarı olan John (Derf) Backderf, bu süreci çok iyi ele alır ve bizi hiç tahmin demeyeceğimiz bir geçmişe götürür. Bir insanın canavarca cinayet işlemeden hemen önce nasıl birisi olduğu, nasıl arkadaşlıklar edindiği ve ergenlik dönemini nasıl atlattığı ile ilgili derin bilgiler veriyor.

 

Film gerçekten çok güzel bir şekilde çekilmiş. Bunun için film yönetmeni  ve aynı zamanda kitabı neredeyse birebir uygulayarak aşırılıklara kaçmadan senaryoya döken Marc Meyers’e teşekkür ederiz.

 

 

 

Bu, yirmi yıldır üzerindeki duygusal güçten hiçbir şey yitirmemiş trajik bir hikaye. Şuna inanmaktayım ki, eğer hayatındaki yetişkinler ona karşı anlaşılmaz ve affedilmez ölçüde ilgisiz olmasalardı Dahmer bir canavara dönüşmek zorunda kalmayacak, o kadar insan korkunç bir şekilde öldürülmeyecekti.

 

Ancak Dahmer bir kere öldürmeye başladığında –ki buradaki ayrımın üzerini ne kadar çizsem az- ona karşı sempatim de bitmiştir. İlk cinayetten sonra teslim olabilirdi. Kafasına bir silah dayayabilirdi. Bunun yerine o ve tek başına o,bir seri katil olmayı ve sayısız insana ızdırap yaymayı seçti. Şu an Jeffrey Dahmer’i bir antikahraman, kendisini reddeden topluma savaş açan zorbalığa uğramış bir çocuk olarak gören şaşırtıcı sayıda insan var. Bu tam bir saçmalık. Dahmer, zihnindeki ahlak anlayışı neredeyse algının ötesine geçmiş zavallının biriydi. Ona acıyın, ama onunla empati kurmaya çalışmayın.” (My Friend Dahmer’in önsözünden-Geekyapar’dan Alındı)

 

 

 

 

Jeffrey Dahmer Hakkında Kısa Bilgiler

 

Lise yıllarının sona ermesinin ardından Ohio Devlet Üniversitesi’ne başlayan Dahmer, ne yazık ki alkol problemi yüzünden okulu bırakmak durumunda kaldı ve orduya katıldı. Ordudan dönmesinin ardından büyükannesiyle beraber yaşamaya başlayan Dahmer’in cinayetleri bu zaman dilimi içerisinde bir rutine bindi. Dahmer kurban seçerken genellikle otostopçular ve barlarda tanıştığı genç erkeklerden seçiyordu. 1991 yılında yakalandığında 17  cinayetten 16 kez ömür boyu hapse mahkum edildi  ve Columbia Hapishanesi’ne konuldu.

 

Dahmer hapishanede bulunduğu sırada iki defa saldırıya maruz kaldı. İlki Temmuz 1994’te, hapishanedeki dini ayinin ardından bir mahkum tarafından jiletle boğazının yaralanması şeklinde gerçekleşti. Dahmer bundan kaçtı ve hafif yaralarla olayı atlatmayı başardı. Yine aynı yıl hemde 4 ay sonra yani 28 Kasım 1994’te hapishane spor salonunda temizlik işlerini yaparken, Dahmer ve kendisi gibi mahkum olan Jesse Anderson; Christopher Scarver tarafından dambıl ile saldırıya uğradı. Dahmer, bu saldırının hemen sonrasında, ambulansla hastaneye taşınırken hayatını kaybetti. Anderson da iki gün sonra hayatını kaybetti. Dahmer’ın beyni incelenmek üzere ayrıldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FİLMİN FRAGMANI

 

 

 

 

 

 

Oyuncular

Ross Lynch – Jeff Dahmer

 

Alex Wolff – John ‘Derf’ Backderf (Kitabın Yazarı ve Arkadaşı)

 

Liam Koeth – Dave Dahmer (Kardeş)

 

Anne Heche – Joyce Dahmer (Anne)

 

Dallas Roberts – Lionel Dahmer (Baba)

 

Vincent Kartheiser – Dr. Matthews

 

Tommy Nelson – Neil (Arkadaşı) 

 

Harrison Holzer – Mike (Arkadaşı)

 

Cameron McKendry – Moose (Arkadaşı)

 

 

 

Etiketler : Arkadaşım Dahmer My Friend Dahmer My Friend Dahmer filmi Arkadaşım Dahmer filmi Jeffrey Dahmer Jeffrey Dahmer kimdir
Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image
ad image

Bunlar da ilginizi çekebilir

Andrey Romanoviç Çikatilo Kimdir?

Andrey Romanoviç Çikatilo Kimdir?

Andrey Romanoviç Çikatilo, Sovyetler Birliği'nde faaliyet göstermiş en az 52 kişiye yaptığı cinsel saldırı, cinayet ve vahşice sonuçlanan suçlardan dolayı tutuklanan ve idam edilen bir seri katildir. Kendisine "Rostov Kasabı", "Rostov Canavarı" ve "Kırmızı Kasap" gibi lakaplar verilmiştir. 1978-1990 yıllarında, Ukrayna ve Rusya'da en az 52 genç kadın ve çocuğu öldürmesiyle tanınmaktadır. Çoğunlukla öldürdüğü insanlar genç ve savunmasız çocuklardı ve cinayetler vahşi şekilde işlenmişti. Çikatilo, 1992 yılında yakalanmış, 1994 yılında idam edilmiştir.

5 yıl önce
Katil Ali Asghar Boroujerdi Kimdir?

Katil Ali Asghar Boroujerdi Kimdir?

İran’da Katil Asgar (Asghar-e Ghatel, Asghar Qatel, Katil Asghar) olarak bilinen Ali Asghar Borujerdi, 20. yüzyılda yaşamış olan bir seri katildir. Borujerdi, İran’ın ilk eşcinsel tecavüzcüsü ve ilk seri katilidir.

5 yıl önce
Seri Katil Mehmet Ali Çayıroğlu Kimdir?

Seri Katil Mehmet Ali Çayıroğlu Kimdir?

Mehmet Ali Çayıroğlu, Ordu ve Samsun illerinde 2013-2018 yılları arasında en az 11 kişiyi öldürdüğü iddia edilen Türk seri katilidir. Olaylar, altı yıl boyunca gerçekleşti ve kurbanları genellikle yalnız yaşayan kadınlar olmakla birlikte, yaşları 18 ile 60 arasında değişen erkekleri de hedef aldığı iddia edildi. 2018 yılında yakalandı ve 5 kez müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Mehmet Ali Çayıroğlu daha sonra cezasının kesinleşmesi için temyize başvurdu.

5 yıl önce
ad image
ad image